De huisjes, boompjes, autootjes etc. op de juiste plaats.

Bekijk ik de foto’s die in allerlei modelbaantijdschriften staan of kom ik op eurospoor dan zie ik de fraaiste banen, gemaakt met het oog op detail. Ik heb veel bewondering voor deze club van mensen die het geduld en de visie hebben voor het realiseren van dit soort mooie en goed gedetaileerde modelbanen.

Bij mij bleef het altijd steken op het maken van de baan, het aansluiten en de rest komt nog wel. Praktisch bleef de rest altijd uit. Niet dat er geen huisjes rond de baan stonden maar het bleef wat kaal. Voor de Z-baan wil ik proberen hier verandering in te brengen, dus de vraag is nu lukt mij dat. De scenery voor de Z-baan is wel wat moeilijker te verkrijgen dan de scenery van de N-schaal en de HO-schaal.  De foto’s die hier getoond worden zijn van de nieuwe baan en van de vorige baan.

Voor de boompjes, de denne- en loofboompjes, heb ik gebruik gemaakt van de aanwezige boompjes uit de N-schaal. Van Marklin heb ik het seinhuis, het flatgebouw, de goederenloods, de lokloods, het station Coppingen.en en de zogenaamde villa. Deze villa valt mij wat tegen dus misschien verdwijnt de villa onder de slopershamer. De verder gebruikte huisjes zijn van Vollmer, Faller en Kibri.

Toch moet ik kwijt dat de huisjes van Kibri niet de hoedanigheid hebben aan de huisjes van Faller en Vollmer. Zo is het vakwerk op stikkervellen gedrukt die uitgeknipt moeten worden om op de wanden geplakt te worden. Bij Vollmer is dit zeker niet het geval, daar is het vakwerk los om op de delen geplakt te kunnen worden. Visueel is het wel aanvaardbaar maar kwalitatief vindt ik het wat minder.

Van Preiser heb ik een aantal poppetjes in de schaal van 1:220 maar die komen pas op de baan als alles klaar is. De straatverlichting en de seinpaaltjes zijn gekocht bij Conrad. De wegen zijn plakwegen van Noch en Bush en de autootjes heb ik op markplaats gevonden.

Alvorens alles een vaste plaats te geven worden eerst alle gebouwen los geplaatst. We kunnen de opstelling enkele dagen aanzien om te kijken of het wel naar je zin is of dat het nog veranderd moet worden. Een voorbeeld: als de kerk op de plaats van de twee huisjes direct achter het seinhuis komt te staan, dan staat de kerk op de voorgrond en is de kerk een blikvanger. De kerk ontneemt het hele uitzicht op het dorpje zodat de huisjes op de achtergrond niet uit de verf komen. Staat de kerk iets naar achteren dan komt het dorpje visueel meer uit. Zo stonden eerst de huizen achter het station ook in één lange rij. Nu staan de linker huizen wat schuin naar achteren en is een rij bomen geplaatst. Nu creeer je iets meer diepte in het geheel achter het station. Er komen nog twee stadshuizen tussen de flat rechts en het stadshuis links.

Voor de straatverlichting heb ik gekozen voor de booglamp (212571) van Conrad. Voor de verlichting van de perrons de parklantaarn (212573). Deze moeten nog zelf inelkaar gezet worden en dat is voor de booglamp best een gepruts.

Eén van de lampen was mislukt en die heb ik maar gebruikt voor het ongeval. Met de soldeerbout heb ik de voorkant van een auto misvormd en deze heb ik tegen de geknakte lantaarnpaal gezet. Dus het eerste ongeluk heeft plaatsgevonden (de toestand van de bestuurder is bij het opstellen van dit stuk niet bekend). 

Voor de verlichting in de huisjes zit ik te denken aan kerstboomverlichting. Het nadeel van deze verlichting is dat er kortsluitdraadjes in gemonteerd zijn. Dus gaat het lampje stuk dan heb je kortsluiting. Bij het kerstboombedrijf kun je dan zien welk lampje stuk is.

Voor de seinmasten ben ik ook weer de conradcatalogus ingedoken. Hier had ik de blokseinen uit besteld en bij de volgende zending 3 uitrijseinen (212489).  Ook deze moeten zelf inelkaar gezet worden en dat is een geduldig werkje. Aan te bevelen is het soldeerwerk eerst klaar te maken en te controleren en vervolgens de masten inelkaar zetten. Wat nog ontbreekt is de schakelmodule maar daar moet zelf wat op verzonnen worden. Je hebt wel voor niet al te veel geld een fraaie seinmast.

Tot dusver vermaak ik mij nog wel met het baantje. Je probeert allerlei dingen te bedenken om de kale plaatsen invulling te geven De baan is nog lang niet klaar dat is op de foto’s ook wel te zien. De rotspartijen moeten nog de juiste kleur krijgen, de huizen moeten nog worden voorzien van verlichting, er moet nog wat aansluitwerk gebeuren van lantaarnpalen en sein-masten. Dus ik ben nog wel even onder de pannen.

 

 

 

 

 

 

Op de fotopagina staan meer foto's.