Eerst plannen dan bouwen.

 

Voordat we gaan bouwen gaan we eerst een ontwerp maken hoe het railplan eruit komt te zien. Het moet niet al te moeilijk worden maar wel leuk om te zien. Treinen moeten rijden maar ook een keer stoppen, dat maakt het wel zo levendig. Dan moeten er natuurlijk wat huizen, boompjes en autootjes bij zodat het geheel een natuurlijke baan wordt. Voordat we het railplan gaan opzetten stellen we enige aandachtspunten op.

Voor het ontwerp zijn de volgende punten in acht genomen.

  1. Het moet passen op de bestaande tafel van 122 x 61 cm.

  2. Voor de railbus moet er een pendeltraject aanwezig zijn.

  3. Er moeten meerdere treinen gelijktijdig kunnen rijden.

  4. Voor het goederentransport enkele opstelsporen.

  5. Mogelijkheid tot bouwen stad, dorp en bos.

Het railontwerp.

Ik heb er voor gekozen om een vlak traject te maken. Dus geen klimpartijen voor de kleine lokjes van het Z-spoor. Ook zien we dat het middentraject duidelijk gescheiden is van het buitentraject. Dit om het elektrische aansluitdeel wat te vereenvoudigen en de hooofdreden was dat ik er simpelweg geen wissels meer voor heb. Met twee transformatoren kan ik nu heel eenvoudig de beide sporen geheel onafhankelijk van elkaar regelen. Voor het groene traject, wat het pendeltraject voor de railbus is, is gekozen om deze wel met de rails aan het rode traject te koppelen maar elektrisch totaal te scheiden. Het oranje deel is geheel stroomloos te schakelen zodat daar ongestraft enkele treinen neergezet kunnen worden. Duidelijk mag zijn dat het niet een echte speelbaan wordt maar meer een baan waar de treinen hun rondje rijden en de rest er voor de show bij staat.

 In dit ontwerp hebben we een spoorloos middenstuk. In dit middenstuk kunnen we een kleine stad of dorp bouwen. Laten wij hiervoor geen ruimte dan ga je dat op ten duur toch missen, dan heb je een baan die er leuk uitziet maar dan mist er iets.

Blauw is de buitenbaan waarop twee treinen linksom kunnen rijden. De vertrekkende trein rijdt twee rondjes en wisselt dan met de stilstaande trein op het tweede spoor. Deze rijdt vervolgens twee rondjes en wisselt dan weer met de eerset trein. H3 is een sein met alleen een lichtwisseling. Met C3 wordt dit sein op groen gezet, met C4 weer op rood. Op het rode traject rijdt één trein rechtsom en deze stopt of kan stoppen bij H4. Er is geen railverbinding tussen de buitenbaan en de binnenbaan. Dit maakt het tegengesteld rijden door twee transformatoren te gebruiken wat makkelijker (en ik had geen wissels hiervoor). De rode binnenbaan heeft wel een aftakking naar het rangeerspoor groen. Op dit groene traject kan een pendeldienst gemaakt worden tussen H5 en H6. Het oranje industriespoor is totaal geisoleerd van het groene spoor en de loks die daar staan kunnen dus ook niet rijden. Echter tussen stuk H7 en H8 kan een klein pendeltraject gemaakt worden waarbij bv de stoomlok de loods uit rijdt en weer in rijdt. Er zijn schakelrails toegepast (roze met een blokje erin getekend) om de treinen te laten bepalen wat er gaat gebeuren.

Het stedenplan.

De huizen zijn ingetekend in het railplan. Getracht is om een hoofdbaan van links naar rechts te maken (deze is niet ingetekend). Mä-8960 is het station van Coppingen, deze past echt bij de wat oudere stadshuizen van Kibri en Vollmer. Links van het station staan de woonhuizen en de kerk. Geheel rechts staat de torenflat Mä-8963. Als de rails liggen worden de huizen neergezet om te kijken of het allemaal past.

Hoe is het ontwerp gemaakt.

Je kan het ontwerp maken met het Märklintekensjabloon. Hiervoor moet je even wat ervaring opdoen en dan moet je een goed ontwerp kunnen maken.

Een hulpmiddel bij het ontwerpen is het Marklin-sjabloon. Dit wordt echt handwerk maar het resultaat moet hetzelfde zijn.

 

 

 

 

 

Je kan het ontwerp op de computer maken en bovenstaand ontwerp is op de computer gemaakt. De baan is ontworpen  met  het universele programma winrail.  Met  winrail is  het mogelijk om banen van alle bekende voorkomende merken en schalen te ontwerpen. Dit is ook de reden dat ik  voor  winrail  gekozen heb. Inmiddels is versie 8 op de markt en hiermee is het ontwerp gemaakt. Meer informatie op www.winrail.nl.

Passen of de huizen in het ontwerp kunnen staan.

Op de foto zien we de huisjes van Kibri, Vollmer, Faller en Märklin. De rails wordt opgetekend en met de huizen wordt gekeken of alles kan zoals het bedacht is.Eigenlijk zijn de huizen eerst geplaatst en vervolgens in het ontwerp ingetekend.