LGB    Digitaliseren Stainz (LS decoder).

Lok #2, LGB 2010 Stainz 2.

De lok is in analoog bedrijf voorzien van een simpele geluidskaart, simpel in de vorm van een ruisgenerator die het rijgeluid simuleert. Bij de ombouw naar digitaal wordt de lok geheel kaalgetrokken en vervolgens opgebouwd met een Massoth LS-decoder.

De lampjes worden vervangen door LED verlichting en de speaker door een speaker met meer vermogen.

 

 

 

De print van het digitaal voorbereiden van de lok. Deze wordt verwijderd om plaats te maken voor de Massoth-LS decoder.

 

 

 

Het aansluitschema in de Stainz-2.

Het groen omlijnde zijn de pluggen op de afgezaagde print in de Stainz.

 

Besloten is om de cabine weer met de originele stekkers aan te sluiten. De originele print heeft de stekkerdozen. Deze print komt toch in een hoekje te liggen dus de stekkerdozen met een extra stukje print met de dremel er afgeslepen. De decoder wordt op deze print aangesloten. Het restantje wordt volgens de geldende eisen afgevoerd.

 

Aan de binnenkant van de cabine zie je aan het dak 4 schroeven zitten. Als deze losgehaald zijn dan kan het dak verwijderd worden. Aan de bovenkant komt de originele simpele geluidskaart in zicht (zie plaatje rechts). Deze kaart zit met een stekkerverbinding vast op de printplaat die in de cabine (ketelhuis in de cabine) gemonteerd is. De draadjes worden afgeknipt om aan de nieuwe speaker gesoldeerd te worden.

Op de plaats van de oude geluidskaart is de nieuwe speaker geplaatst. Door het plaatsen van het dak wordt deze op zijn plaats gehouden. De rode draadjes zijn er aangesoldeerd. De zwarte bedrading is van de stekkerdoos aan de achterkant en van de achterverlichting.

Het dak kan er weer opgeschroefd worden.

 

 

 

 

 

Rechts is de cabine te zien zoals deze analoog verwijderd werd en digitaal weer opgebouwd wordt.

 

De LS decoder is geplaatst en de aansluitingen naar de motorkast zijn aangesoldeerd (4 aansluitingen tussen de schroefjes). Ook de speakeraansluiting is op de print aangesloten. De twee witte aansluitbussen rechts op de LS print zijn voor de verlichting en de uitgangen A1 en A2. De onderste 4 polige is voor de verlichting, de bovenste 3 polige voor de uitgangen. A1 wordt gebruikt voor de rookgenerator in de schoorsteen. De spanning op uitgnag A1 moet wel dalen, van 24V naar 18V. Dit gaat door de waarde in CV53 te wijzigen van 32 naar 24. 32 is voor 24V, 18V is 75% van 24V, de waarde van CV53 ook op 75% instellen en dat is dan 24.

De print aangesloten. In de aansluiting van de verlichting is een weerstand van 1k5 gemonteerd (LED).

De grote pinnen voor de aansluiting van de schoorsteen zijn aangesloten op +Uv en A1. De print is ingeklemt tussen de schroefjes links en wordt rechts ondersteund door de draadjes. Is dit voldoende? Ja, want de print wordt omsloten door de ketel van de lok.

Alvorens de lok weer in elkaar te zetten wordt deze eerst op de programmeerunit (zie Lenz techniek op deze site) getest. Het adres wordt goed gezet, de rijstapen worden op 28 gezet en met de handheld van Lenz wordt getest of alles functioneerd.

Het is een hele klus om de Stainz te demonteren en te monteren, het is dus aan te raden eerst te controleren alvorens te monteren.

A2 was op de achterbus aangesloten en dit gaf een probleem. Deze weer los gehaald want de achterbus wordt toch niet gebruikt.

 

 

 

De ketel is gesloten.

Alvorens de print is opgesloten in het ketelhuisis de powerbuffer aangesloten (zie schoema). Deze powerbuffer is deels gestopt holle ruimten in de ketel en wordt deels geplaatst op de bodem van de cabine. Het opbouwen van de stainz kan beginnen. Als de lok is opgebouwd wordt hij nogmaals getest op de testbank. De geluiden zijn naar een andere indeling omgeprogrammeerd. Het geluid van het remmen is naar een hogere functietoets gebracht. De bel die hier opzat is naar de functietoets van de remmen gebracht. Zo zijn de drie signalen op rij te bedienen.

 

Exploded Vieuw:    LGB 2010 (2010D-1)

Info decoder:          Massoth LS-decoder.

                              CV lijst LS-decoder origineel.

                              CV lijst Stainz met LS-decoder.