Met Lenz, Massoth en LGB-MZS kun je je modelbaan digitaal besturen. Naast deze genoemde 3 zijn er nog wel een aantal merken op te sommen (EsU, Dietz, Uhlenbrock) maar daar heb ik nog niets mee van doen gehad. De 3 genoemde systemen zijn geschikt voor alle gelijkstroombanen die digitaal rijden, zowel spoor-N, H0, of G het maakt niet uit. Het Massoth systeem is zelfs geschikt voor een deel automatisering van je spoorbaan. Met wisseldecoders en terugmelders is een baan dusdanig aan te sturen dat de baan automatisch verloopt of deels-automatisch verloopt. Je kan bv een pendeltraject instellen en een vast rijpatroon voor een ovaal. Een andere trein kan manueel bediend worden. Al deze mogelijkheden maakt een Digitaal systeem geschikt voor veel spoorplezier. Stel dat je een buitenbaan van LGB hebt en een gelijkstroom binnenbaan, met één digitale centrale kin je beide banen aansturen, zelfs gelijktijdig.

Een technisch belangrijk voordeel van digital rijden is dat er een constante spanning op de rails aanwezig is. Door deze hogere spanning (22V voor buitenbanen) rijden de treinen betrouwbaarder dan bij analoge banen waarbij de spanning lager kan zijn voor langzaam rijden. Overgangsweerstanden bij lagere spanningen hebben bij de analoge banen meer invloed op het rijgedrag. Een ander voordeel is dat er veel minder draad getrokken behoeft te worden. Wissels kunnen via decoders aangestuurd worden en deze decoders halen de voeding van de rail.

Een ander voordeel is dat er veel natuurgetrouwer gereden kan worden. Geluiden zijn aan en uit te schakelen, de lok kan in de rangeerstand zeer langzaam rijden. Het abrupte stoppen is verleden tijd. De decoder is in te stellen zodat de lok langzaam optrekt en ook weer afremt, ook al wordt in één keer het commando volgas of stoppen gegeven (behalve bij noodstop).