Kleurkaart

De kleurkaart is niets anders dan een kaart waarop staat welke kleur welke rail heeft. Deze kaart heb ik opgesteld zodat bij elk ontwerp elk type rail steeds dezelfde kleur heeft. En bepaalde kleur kan wel bij meerdere typen rail voorkomen maar dan is het onderscheid duidelijk te zien in bocht of recht. Alle wissels, ontkoppelrail en stootblokken zijn in het wit, daar in deze rail het onderscheid ook duidelijk te zien is.

De kleurkaart zoals deze is opgezet. Wij zien dat voor de 24077 en de 24130 dezelfde kleur is gebruikt. Wij weten dat de 24077 een recht stuk rail is en de 24130 een gebogen rail.

 

 

 

 

 

 

Alle wissels, stootblokken, ontkoppelrails en de bijbehorende tegenboog 24224 worden wit afgebeeld.

 

 

 

Wij zien dat de kleur oranje drie keer wordt gebruikt. Aan de railvorm moeten wij kunnen zien welke rail bedoeld wordt. Oranje is dus gebruikt voor delange rechte 24236, voor het kort vulstukje 24071 en voor de gebogen vulstuk 24107. Als je wat meer met de kleuren speelt dan zie je vanzelf wat bedoelt wordt.

 

 

De kleuren van het railplan.

Toch heeft elk ontwerp niet bovenstaande kleuren, ook zien wij ontwerpen met alleen rode, blauwe en groene trajecten. Als er een ontwerp getoond wordt van het sporenplan dan had ik de gewoonte om het buitenspoor in blauw aan te geven, het binnenspoor in rood en rangeersporen in groen. Heb ik er stopplaatsen in bedoeld dan worden deze met geel aangegeven. Wordt er getooond welke rail waar toegepast wordt dan wordt bovenstaande kleurkaart gebruikt.

Standaard voor het railplan.