SET-M in 2020  Tafelbouw

Besloten is deze baan met M-rail, die nog aanwezig is, te bouwen. Naast de nieuwe C-rail is een baan in M-rail een mooie aanvulling. De baan blijft handbediend, zomogelijk met de blauwe seinplaten, anders met de nieuwere witte.

         HOME         TAFELBOUW         BOVENLEIDING         SCENERY         TECHNIEK

                           

De verplaatsbare tafel.

De baan wordt gebouwd op een verplaatsbare tafel, dus een frame op wielen. Er is begonnen met het maken van de poten. Dit is een vierkant houten frame geworden.

Het frame is gebouwd van houten balken van 69x33mm.

De staanders zijn 80cm lang en de dwarsbalken 88cm. De totale breedte wordt dan ~94,5cm.

De bokwielen zijn 7cm hoog, het blad is 18mm. de totale hoogte wordt dan ~89cm.

In de rechter bovenhoek is een aluminium "bracket" geplaatst voor extra stevigheid. Dit wordt de hoek aan de achterkant.

Het bovenblad krijgt een afmeting van 98 x 206cm.

Het voorstel bokwiel heeft een rem, het bokwiel staat alleen wat ver naar achteren om makkelijk bij de rem te kunnen. We gaan ervan uit dat de zolder waterpas is dus de tafel zal niet snel van de plaats af rollen. De wielen zijn 10cm vanaf de rand geplaatst.

Basisframe van de treintafel.

Het basisframe staat. De voorkant is open en dat is niet zonder reden. Rechts is ruimte gelaten om de Z-baan kwijt te kunnen. De Z-baan komt ook op wielletjes te staan en die kan hier dan onder gereden worden. Op de liggers achter en links komen nog planken te liggen zodat er wat opgezet kan worden. Links is vanaf de zijkant benaderbaar en daar komen de stapelbakken te staan met de Märklincatalogussen. De achterkant moet nog ingevuld worden, wellicht de dozen van de treinen die op de baan actief zijn.

Zo heb je een ruimte gecreerd waar de SET-baan gebouwd kan worden, waar de Z-baan weggezet kan worden en waar je opbergruimte hebt voor de catalogussen.

 

Aan de bovenkant zijn nog een paar dwarslatten aangebracht om het doorzakken van het bovenblad te voorkomen. Op drie psoities zijn inhammen gemaakt om de bedrading door te voeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tafel gereed voor de bouw van de SET-baan.

Met het plaatsen van het blad en de liggers onder de tafel is de tafel gereed om met de bouw van de SET-baan te beginnen. Het blad is van 18mm MDF, eveneens de liggers. De schroefgaten bovenop het blad worden nog opgevuld met houtvuller zodat de bovenkant vlak is. Het zal wel niet gebeuren maar dan weet je zeker dat de toporama niet in de schroefgaten gaat doorzakken. Het voorkomen van kleine putjes in de grasmat.

 

De gaten voor de kabeldoorvoeren zijn goed zichtbaar, evenals het vergeten prijstickertje.

 

 

 

Het principe van de keertafel (niet gemaakt).

Als de baan op de tafel ligt dan moet onder de tafel de bedrading aangesloten worden. Dit is altijd een lastig klusje want dan moet je onder de tafel kruipen en in de hoogte werken.

Dit moet anders en dat moet mogelijk zijn. Als het blad draaibaar is dan kan het blad omgedraait worden om met de draadjs bezig te gaan. Er is overal makkelijk bij te komen, je kan veel netter werken, dus dat wordt een mooi geheel.

In de linkerschets is het draaipunt op 40cm vanaf de voorkant gekozen. Na het draaien komt het blad iets voor het frame uit. Een voordeel is dat de maximale hoogte lager wordt dan dat er in het midden gedraaid wordt. Gaan we het draaipunt nog verder naar voren leggen dan wordt de maximale hoogte nog lager, maar steekt het blad wel verder uit de tafel. De kans dat de tafel gaat kantelen is dan aanwezig. Ook bestaat de mogelijkheid dat de andere kant op de vloer kan vastlopen. De grote rode cirkel onder geeft de weg van het draaien onderlangs weer, De baanruimte (hoogte van gebouwen en boompjes) is 15cm boven het blad gekozen. We zien dat bij het draaien dit punt iets voorbij het frame gaat komen, dus het frame niet tegen de wand plaatsen. De kleine rode cirkel is de weg bovenlangs, dit mag in principe geen problemen geven.

De schets rechts is de achterkant, de frames links en rechts worden met planken aan elkaar verbonden en een kruisverbinding moet het scharen voorkomen. In principe zal dit ook op de vloerdelen moeten zodat de zijkanten onder 90graden blijven staan. Het blad heeft een lengte van 205cm, dit moet in de driehoekjes passen.