Modelbaan ESKER  BahnbetriebsWerk (BW) = Werkplaats Stoomloks

De SpoorWerkplaats, BahnbetriebsWerk.

Stoomloks hebben dagelijks onderhoud nodig, dit vindt plaats in het zogenaamde BahnbetriebsWerk, oftewel Spoorwerkplaats. De lok wordt voorzien van water, kolen en zand. De loc wordt geinspecteerd, zowel boven als onder. De slakken moeten eruit, dit wordt ontslakken genoemd. Daarnaast zijn er sporen voor extra onderhoud en voor het opstellen van de gerede of wachtende locs. Tevens komt er een ringloods voor het opstellen van loks en waar groot onderhoud uitgevoerd wordt.

Dat een stoomlok water en kolen (later olie) nodig heeft mag duidelijk zijn. Het water moet gekookt worden om stoom te krijgen. Voor het koken moet warmte opgewekt worden en die warmte komt uit het verbranden van de kolen. Dat een lok ook nog zand nodig heeft is niet algemeen bekend. Dit zand wordt bij het vertrekken voor de wielen gestrooid. Dit voorkomt het doorslippen van de wielen. Het zand moet droog zijn anders raken de leidingen verstopt. Het zand wordt daarom niet buiten opgeslagen maar in een schuurtje. Het ontkalken is een smerige bezigheid, wel een bezigheid wat gebeuren moet. De kolenresten (slakken) moeten verwijderd worden om de stookruimte schoon te houden.

Bovenstaand ontwerp: De lok komt terug van zijn rit en wordt op de inspectiekuil geinspecteerd, hier wordt de lok gecontroleerd aan het drijfwerk en op andere belangrijke zaken. Vervolgens rijdt de lok naar de koleninname om kolen in te nemen en om water te tanken. Vervolgens wordt er na de ontslakkingsplaats gereden om de vuurkamer te ontslakken. Naast het kolen- en ontslakkingsspoor staan wagens die kolen brengen en waarmee de slak kan worden afgevoerd. Daarna wordt het droge zand geladen. Voor reparaties en groter onderhoud zijn er diverse onderhoudssporen gelegd. Als de lok klaar is voor de volgedne rit kan deze naar een opstelspoor of wachtspoor. De lok kan ook doorgereden worden naar de draaischijf met ringloods om gestalt te worden. De lok kan altijd via het omrijspoor de ringloods verlaten.