Module-1

Module 1 is het stuk met het hoofdspoor vanaf de hoofdbaan tot aan de wissels.

Sporenplan  Houten frame  Bruggen  Bergwanden  Afwerking

Sporenplan.

Het spoor is vrij eenvoudig. Het hoofdrijspoor gaat door de bruggen van links naar rechts en het opzetspoor heeft op het eind een stootblok. De lengte van het opzetspoor op deze module is ongeveer 130cm, met de lengte op module-2 wordt de totale lengte 180 cm. Voor de bruggen is de schakelrail 24994 opgenomen die beide seinen 72750 op rood zet als er een trein richting hoofdbaan gaat (op tekening van links naar rechts). De stopplaats is in geel aangegeven en aan weerskanten van de stopplaats staat een sein.. De benodigde rail staat in de materiaallijst.(top)

Houten frame.

Dit is de eerste module die ik ga bouwen. Ik heb besloten om de module van MDF te maken. Dit is makkelijk te verwerken, het is lekker licht en bij de bouwmarkt zijn genoeg afvalstukken te vinden die best te gebruiken zijn. Het gehele houtwerk van deze module kost net geen 7 euro, dus als het mislukt zit ik financieel niet direct aan de grond. Omdat in dit stuk een aantal bruggen gepland zijn, en de hoogte van de sporen bepaald worden door de hoofdbaan, heb ik niet het gebruikelijke raamwerk onder de module gemaakt. Het is een gewone vlakke MDF plaat met een latwerk rondom. Omdat het opzetspoor ook op deze module aanwezig is maak ik over de gehele lengte ongeveer 10 cm ruimte om loks en wagentjes neer te zetten.   De sporen liggen op een verhoging. De nissen onder het opzetspoor hou ik open om daar wat rommeltjes neer te zetten. Denk hierbij aan de smeerolie, schroevendraaiertje, tangetje etc.

Het frame is losse delen.                                    Het houten (MDF) frame is klaar.

Dit is gezien vanaf de achterkant. Het vlakke gedeelte wat zichtbaar is, is het gedeelte waar de treinen even neergezet kunnen worden. Het eerste verhoogde gedeelte is voor het opzetspoor. Vervolgens zie je een stukje voor het hoofdspoor. Vanaf het einde van dit stukje komen drie boogbruggen van Marklin. Op het einde daarvan komt een vakwerkbrug of een opritdeel. De lengte van de grondplaat is 144cm en 30cm breedt. De eindstukken zijn aan de zijkant van de bodemplaat gemonteerd, hierdoor komt nog twee maal de dikte van de plaat bij de lengte van de bodemplaat. De totale lengte van de module bedraagt 146,4 cm (gemeten wordt 146,7cm).  De breedte van de stukjes waar het spoor over komt is 7 cm. De bovenkant van de verhoging is 10,7 cm boven de bodemplaat. Er is voor 10,7cm gekozen omdat dit beter uitkomt met de hoogte van de pijlers. De pijlerhoogte bedraagt 10,4cm, dan nog 3 mm van de brug, dus de rails komt op 10,7cm hoogte. De steunstukjes tegen de eindwanden zijn dus op pijlerhoogte (10,4cm). (top)

Bruggen.

De bruggen zijn neergezet om de plaats van de pijlers te bepalen. Met een stift zijn de plaatsen gemarkeerd. Visueel valt de rechte kant van het opzetspoor weg achter de brugpartij, dit is toevallig zo gekomen. Aan de vakwerkbrug zien we een seinpaal gemonteerd (hé, geplakt). Dit is een seinpaal uit de hobbylijn, dus zonder regeling. Het bistabiele relais en waarschijnlijk enkele dioden worden gebruikt om het sein en de stopplaats in de rail te schakelen. Het relais wordt onder de plaat gemonteerd. Om de draden naar beneden te geleiden wordt langs de opstaande rand een opening gemaakt in het schuim wat voor de bergwanden wordt gebruikt. Door het gat voldoende groot te laten kunnen de draden ook weer teruggetrokken worden (bij defecten etc.).

De seinmast vanaf de zijkant (voorkant) gezien.   De seinmast vanaf de onderkant gezien.

De breedte van de seinmast kan exact tussen twee dwarsliggers in de brugconstructie. Met een beetje PVC-lijm is de seinmast eenvoudig aan het brugdeel te plakken. De draadjes zijn in de goot vastgeplakt zodat ze niet gaan doorhangen. Ik heb nog gedacht om de onderkant dicht te maken maar dit deel komt niet in zicht, dus laat ik het maar zo. Dit maakt de hobby weer leuk, alle nieuwigheden zijn te combineren met de reeds bestaande spullen. Door het sein te laten schakelen met het bistabiele relais heb je schakeltechnisch weer een sein zoals bv de eenarmige 7039. (top)

Bergwanden.

Met het schuim van dakisolatie (Styrodur) worden de bergwanden gemaakt. Het voordeel van dit materiaal is dat het licht in gewicht is en het makkelijk te bewerken valt. Met een mes is het eenvoudig te snijden, met de vinger kun je nog de scherpe randen wat wegwerken. Het is minder rommelig ten opzichte van tempex, tempex geeft meer ronde balletjes die overal heen waaien. Wat wel een nadeel van deze isolatie is: het is statisch. Met de tractor heb ik al een soort spoor gemaakt wat straks een landweggetje moet worden. Getracht wordt met een dun laagje gips de isolatiewanden om te toveren naar bergwanden.

 

Met een 14mm boor is een gat gemaakt voor de bedrading. Door een dergelijk gat, wat natuurlijk afgedekt wordt door het spoor, zijn de draden makkelijk weg te werken en eventueel te vervangen. (top)

 

 

 

 

Afwerking.

Het eerste gips is er op gesmeerd. Het is een uiterst dun laagje om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Nadat het gips erop is gesmeerd is met een natte kwast de aanzetvegen weggepoetst, dit in horizontale richting. De waterput is los op zijn plaats gezet, op het grasveldje komt een Pick-nick tafel met bank.

De bruggen zijn er los opgezet. De pijlers moeten nog schoon gepoetst worden. We gaan nu eerst de verdere behandeling van het gips op een rijtje zien te krijgen.

 

 

1. Omdat gips een grote zuigkracht heeft hebben we het gips eerst behandeld met een voorstrijkmiddel.Na het aanbrengen van het voorstrijkmiddel laten we het geheel minimaal één dag drogen.

2. De bergwanden zijn grijsgekleurd met Acryl verf. Deze verf wordt gebruikt voor het maken van schilderijen e.d. Het merk is Talens en het kleurnummer is 710, wat staat voor neutraal grijs. De tube heeft een inhoud van 120 ml en dat moet voldoende zijn voor één vierkante meter.

 

3. Vervolgens brengen we de grondbedekking voor de dennenbosjes aan. Met groene verf (Talens decorfin nr 653 = mosgroen) worden de plaatsen geverfd waar de dennebomen komen te staan. Vervolgens wordt het strooigoed over de verf gestrooiden wordt het met de vinger iets aangedrukt. Na een paar uurtjes het overtollige strooigoed met de stofzuiger weggehaald. Ook kunnen we het overtollige strooigoed verwijderen door de module boven een krant uit te schudden. Het strooigoed kan zo weer in de verpakking teruggedaan worden.

4. Met dezelfde verf worden de plaatsen geverfd waar het gras komt. De werkwijze is het zelfde als in punt 3 omschreven. (top)

 

 

 

5. De tractor staat onder de brug, de boompjes zijn geplant. De rail rechts van de brug is de schakelrail.