Enkele ontwerpen van stations in LGB-spoor.

1. STATION "Wernigerode"

Station "Wernigerode" 2016.

Het station Wernigerode is het eindstation van de HSB. Hier is een reparatiewerkplaats, de kolen worden gevuld, de lok wordt ontslakt, dus al wat een stoomlok nodig heeft. Vanaf hier kan naar de Brocken gegaan worden, of de andere twee andere trajecten.

De HSB (Harzer SchmalspurBahnen) heeft drie smalspoortrajecten (1m) in de Harz. De drie lijnen zijn: de Selketalbahn van ongeveer 43 kilometer tussen Gernrode en Mägdesprung, de Harzquerbahn van ongeveer 60 kilometer tussen Wernigerode en Nordhausen. In Talmühle heeft de Harzquerbahn een verbinding met de Selketalbahn. Ten slotte de Brockenbahn die als aftakking van de Harzquerbahn wordt gezien. Deze 19 kilometer lange spoorlijn ligt tussen Drei Annen Hohne en de top van de Brocken.

2. STATION "Drei Annen Hohne"

Station "Drei Annen Hohne" 2016.

Dit station is een station waarbij de treinen drie richtingen opgaan. Zo kunnen er drie stoomtreinen staan en dat is een prachtig gezicht. De beroemde Brockenbahn vertrekt van dit station. Vervolgens kan van dit station naar Wernigerode gegaan worden of naar Eisfelder-Talmuhle met de mogelijkheid om naar Nordhausen-nord of Quedlinburg te gaan. Quedlinburg is ook zeer de moeite waard.

3. STATION "Schierke"

Station "Schierke" 2016.

Schierke is een Station gelegen aan de Brockenbahn. Zoals bij elk HSB- station is hier een restaurant bij en een winkel met souvenirs.

4. STATION "Brocken"

Station "Brocken" 2016.

De Brocken is met een hoogte van 1142 meter boven de zeespiegel de hoogste berg van Noord-Duitsland en in de Harz. Het natuurgebied Hochharz, waarin de Brocken vanaf 1937 deel van uit maakt, ligt in het Nationaal Park Harz. De Brocken wordt ook wel Blocksberg genoemd en is met vele legenden omgeven. Op de Brocken heerst een extreem klimaat. Er valt tussen de 1500-1700 mm neerslag. De westelijke en zuidwestelijke kanten van de Brocken ontvangen de meeste neerslag, terwijl het oosten en noordoosten droger blijven. Vanaf de Brocken is de hele Harz te overzien. Bij ideale weersomstandigheden in de lucht kan men kijken tot aan het Thüringer Woud en het Sauerland. De top is bijna dagelijks gehuld in nevelen van mist wat de mystieke sfeer ten goede komt. De gemiddelde jaartemperatuur komt niet boven de 3 graden uit. Het is dus verstandig u goed te kleden of minimaal warme kleding mee te nemen als u de Brocken op gaat. Ook zomers. De Brockenbahn is een 19 kilometer lange spoorlijn die ligt tussen Drei Annen Hohne en de top van de Brocken.