Marklin heeft enkele railsystemen in het leveringsprogramma. Het betreft spoor-Z, Spoor-1 en in de H0 de C-rails en de K-rails. De bekende M-rail wordt sinds 2001 niet meer nieuw gemaakt. Toch wil ik de M-rail niet vergeten omdat hier nog zeer veel van in de omloop is. De k-rail stamt uit 1969 en de C-rail stamt uit 1996. Spoor-Z wordt geproduceerd vanaf 1972 en spoor-1 is, even als de K-rail, vanaf 1969 geproduceerd.
Er zijn twee termen die de spoorbreedte beschrijven. Het is dus ook heel goed om te weten wat bij welke term hoort anders kom je in de problemen. De twee termen zijn spoorbreedte en spoorwijdte. Spoorbreedte is de maat tussen de railstaven hart op hart. Spoorwijdte is de maat tussen de twee railstaven, en dat wordt dan ook op een bepaalde hoogte van de bovenkant gemeten.
Voor de modelschalen wordt de spoorwijdte gebruikt. In bovenstaande tabel staan de spoorwijdten voor de Marklinschalen in geel aangegeven. Ook staan de railafmetingen, zover mij bekend, erbij.
M-Rail
De M-rail heeft een metalen bedding waardoor deze rail veel rijlawaai heeft. Het voordeel is dat deze rail eenvoudig te leggen is. Hierdoor kregen ze al snel de naam van kinderrail. Toch is deze rail veel toegepast bij de huismodelbaan.
K-Rail
De K-rail heeft een kunstoffen biels. Het rijlawaai is bij deze rail minimaal. Het nadeel is dat ze bij het leggen wel de aandacht nodig hebben. Ook is deze rail te combineren met andere railsystemen (bv gelijkstroombanen).
C-Rail
De C-rail heeft een kunstoffen bedding. Het rijlawaai bij deze rail is veel minder als bij de M-rail maar iets meer als bij de K-rail. Het rijgedrag is sterk verbeterd en is nagenoeg gelijk aan de K-rail. Let wel: de railverbindingsmoffen zijn verdwenen en dit is zeker geen nadeel.
De C-rail is de vervanging voor de M-rail. De M-rail is wel de bekendste rail van Marklin, dat blikken railtje werd het genoemd. De M-rail is nogal luidruchtig, vooral als deze zonder isolatie tussen rail en plaat is gemonteerd. Marklin had rubberen geluidsdempers in het programma opgenomen om het rijgeluid minder te laten worden. Het voordeel van de C-rail is dat bij deze rail de stroomaansluitingen overal gemaakt kunnen worden. Het isoleren van de middenleider is daartegen weer moeilijker, maar het isoleren van de railstaaf weer makkelijker. Het isoleren van beide railstaven onderling is eenvoudig gemaakt, dus voor detectie of baanvakken bezet zijn is hierbij een makkie (digitale banen). Het voordeel bij de wissels is, is dat deze later van hand naar elektrisch aangedreven wissel omgebouwd kunnen worden. Dit was bij de M-rail niet mogelijk.
De K-rail is de meer professionele rail. De rail zonder verhoogd bedding is een rail met goede rijeigenschappen en goed in landschappen in te plaatsen. De grotere modelbanen (vaak niet particulier) zijn met de K-rail opgebouwd.