Faller Car System - Clubbaan.   ab-treinen.nl

De Faller clubbaan?

En opeens heb je een startset op de kop getikt met een vrachtauto van het Faller-Carsystem. Een rijdende vrachtauto geeft natuurlijk wel een extra demensie aan de baan. Ook is het leuk dat het aan de weg niet te zien is dat er een auto overheen kan rijden die zich zelf stuurt. Dit met het vergelijk naar het Faller AMS, een autobaan in de chaal van 1:87 die vaak gebruikt werd voor stadsverkeer (ook mooi).

Een afbeelding van het Faller-AMS in combinatie met Märklin M-rail. Het is mogelijk om een auto op een treinwagon te rijden en deze op een andere plaats weer te lossen.

 

Bron: Faller AMS Club Zweden.

 

 

 

Om te kijken hoe een Fallerauto rond rijdt is een testbaantje gemaakt. Met wat plak en knipwerk is de rijdraad vastgeld en heeft de auto zijn rondjes gereden. Later is besloten om de magneetstrip te gaan gebruiken.

 

 

Het ontwerp.

Dit is het volledige baanplan wat gebouwd is. Als wij alles uitleggen rijdt de vrachtauto of bus het volledige traject rechtsom. Gebruiken wij alleen de modules FALLER-B en FALLER-C dan rijdt de vrachtauto of bus het kleine traject linksom.

 

 

 

Dit is het volledige traject wat de vrachtauto of bus rijdt als alles is uitgeled. Het voertuig rijdt dan met de klok mee, dus rechtsom. Zetten wij het voertuig linksom dan gaat deze de korte route volgen.

 

 

 

De korte route wat gevolgd wordt als de vrachtauto of bus linksom rijden. Dit is mechanisch vastgelegd door de magneetstrip op de juiste plaatsen te onderbreken.

 

 

 

 

Een foto van een deel van het traject tussen module-B en module-C (onderkant op bovenstaande afbeeldingen bij positie A).

De vrachtauto rijdt met de klok mee, dus de grote lus wordt rondgereden.

De vrachtauto heeft ~40seconden nodig om de grote ronde te rijden.

 

 

 

Wij willen met twee standaard voertuigen rijden.

Een standaard voertuig is een voertuig zonder elektronica, dus alleen de batterij, de motor, de hoofdschakelaar en het reedcontact. Dit is gesteld zodat elk Faller-voertuig op deze baan kan rijden als deze maar het standaard reedcontact heeft om te stoppen. De mogelijkheid moet er zijn dat er twee voertuigen achter elkaar aan rijden, dit omdat het traject maar één magneetsrip heeft. Als het achterste voertuig sneller rijdt dan het voorste voertuig dan krijgen wij op ten duur een kop-staartbotsing en dat willen wij voorkomen.

Dit kan voorkomen worden door op positie A een stopplaats te maken. Gaat een voertuig door positie A dan gaat daar het stoplicht op rood (staat er nog niet maar komt nog wel), het achterop komend voertuig stopt voor het rode licht. Komt het voorste voertuig op positie B dan gaat het stoplicht weer op groen, het wachtende voertuig kan vertrekken. Dit voertuig heeft dan ongeveer een halve baan om het voorliggende voertuig in te halen en dat moet voldoende zijn. Dit is vanzelfsprekend niet voldoende als er met lege batterijen gereden wordt, we kunnen ook niet alles gaan indekken en mogen ook wel uitgaan van een beetje inzicht.

We plaatsen het stoplicht bij het zebrapad, dit is een leuke gedefinieerde plaats zodat daar ook overgestoken kan worden. Gaat het stoplicht op rood dan wordt deze eerst oranje, het moet wel realistisch blijven. Als het stoplicht oranje is dan stopt het aanrijdend voertuig ook.

Het verkeerslicht is aangeschaft bij Conrad (210630) en moet nog in elkaar gezet worden. Het pakket is voorzien van een messing stoplicht, met LED's en een duits-talige handleiding. Het messing moet nog in de juiste kleur geverfd worden.